Så äter vi 2050

Så äter vi 2050

Maten har en stor påverkan både på hur vi själva och planeten mår. Men hur kommer vi att äta i framtiden? Coop har i samband med utställningen ”Framtidens Mat & Dryck” på Spritmuseum tagit fram en prognos på hur vi kommer äta 2050. Analysen bygger på data från mer än 500 000 måltider och 90 000 intervjuer från Coops Matometer.

Inför öppnandet av utställningen ”Framtidens Mat & Dryck” på Spritmuseum har Coops Matometer analyserat sin databas med mer än 500 000 måltider för att se vad svensken har på sin tallrik till frukost och middag. Genom att gå igenom aktuell data, och samtidigt titta tillbaka på hur svenskens matval har ändrats de senaste 30 åren, så har Coops Matometer tagit fram en prognos för hur svenskarnas frukost- och middagstallrik kan komma att se ut 2050.

Som konsumenter anpassar vi kontinuerligt vad vi lägger på tallriken efter säsonger, trender, råd, vanor och inte minst vad vi har i plånboken. Samtidigt ser vi att förändringen av vad vi äter går relativt långsamt, men det är ändå tydligt att vi kommer att välja att äta både mer hälsosamt och med lägre miljöpåverkan än idag, säger Fredrik Törn, analyschef på Coop Sverige.

Frukost
En analys av alla måltider i Matometerns databas visar att svenskarnas frukosttallrikar idag oftast består av mejeriprodukter, bröd och kaffe. Frukt och grönsaker finns på bara på nio procent av tallrikarna. 2050 torde en mejeriprodukt fortfarande vara det som oftast konsumeras till frukost. Däremot kommer ett skifte att ske och en större del av mejeriprodukterna kommer att ha ett vegetabiliskt ursprung jämfört med idag. Kaffe och bröd kommer inte konsumeras lika ofta 2050, samtidigt som det blir mer frukt och grönsaker på tallriken. Här förväntas mer näringsrika och hälsosamma alternativ ta plats och det finns en stor chans att de inte bara serveras i fast form utan även flytande.

Middag
Svenskens middagstallrik består idag i första hand av kött och korv, som finns på 39 procent av tallrikarna, tätt följt av grönsaker som finns på 36 procent av tallrikarna. Vanligaste grönsakerna är grönsallad, tomat och gurka. Mejeriprodukter finns i 32 procent av måltiderna och består oftast av mjölk, smör och ost. Linser och bönor finns bara på 2 procent av middagstallrikarna.

2050 prognostiserar Matometern att grönsaker är det som oftast finns på svenskens middagstallrik. Grönsakerna kommer i större utsträckning att vara mättande och näringsrika alternativ såsom olika sorters kål, betor och baljväxter. Mejeriprodukter är fortsatt en viktig del av middagstallriken men de vegetabiliska alternativen kommer att ta större plats. Kategorin kött och korv kommer fortfarande att finnas på middagstallrikarna men inte alls lika ofta som 2019.

Om vi förändrar våra matvanor i ungefär samma takt som vi gjort de senaste 30 åren kan man beskriva den genomsnittliga förändringen de kommande 30 åren som en evolution snarare än en revolution. Även om förändringen är stor och betydelsefull, ser den dessvärre inte ut att nå upp till den nivå som till exempel den aktuella Eat Lancet-rapporten förespråkar. Ska vi göra så stora förändringar som Eat Lancet-rapporten förespråkar, kommer det att krävas större insatser från oss i branschen, konsumenter, politiken, organisationer och teknik, säger Fredrik Törn.

Matometerns prognos om hur framtidens frukost- och middagstallrik kommer att se ut är en del av Spritmuseums utställning Framtidens mat & dryck. Utställningen pågår från 7 februari till oktober 2019.

Hur ofta olika livsmedelskategorier finns på svenskens tallrik:

Frukost 2019                                Frukost 2050
#1 Mejeri 75 %                            #1 Mejeri 73 %
#2 Bröd 51 %                                #2 Bröd 36 %
#3 Kaffe 47 %                               #3 Kaffe 33 %
#4 Müsli och flingor 17 %        #4 Frukt 30 %
#5 Ägg 14 %                                  #5 Gröt 18 %

Middag 2019                                Middag 2050
#1 Kött och Korv 39 %              #1 Grönsaker  57 %
#2 Grönsaker  36 %                   #2 Mejeri 39 %
#3 Mejeri 32 %                            #3 Gryn 31 %
#4 Potatis 21 %                           #4 Kött och Korv 26 %
#5 Gryn 19 %                               #5 Pasta 16 %

För mer information kontakta:
Coops presstjänst: 010-743 13 13

Om Matometern:
Coops Matometer är Sveriges största undersökning om vad människor i Sverige äter till vardags och utgörs i dagsläget av en databas med information om mer än 500 000 måltider. Undersökningen görs av Coop tillsammans med Demoskop. Matometerns databas uppdateras varje vecka med 6 000 nya måltider från en riksrepresentativ grupp i åldern 16-75 med information om vad de äter, när de äter och vem som äter.

Bilder

 • Varannan svensk kommer att handla julmat online

  Varannan svensk kommer att handla julmat online

  Varannan svensk kommer att handla julmaten på nätet i år och hela 20 procent uppger att de kommer handla online i större utsträckning jämfört med tidigare. Det visar en ny undersökning om svenskarnas planer för julmatshandeln.
  Läs mer
 • Två av tre vill ändra sina matvanor i år

  Två av tre vill ändra sina matvanor i år

  Många ser ett nytt år som en möjlighet för förändring och att skaffa sig nya vanor. De senaste två åren har Coops Matometer tittat på hur svensken vill förändra sina matvanor i det nya året. En färsk undersökning visar att två av tre kommer att förändra sina matvanor 2020. Det är främst kvinnor och unga personer i åldern 16-25 som kommer att förändra sina matvanor och den förändring som flest vill göra 2020 är att äta mer hälsosamt.
  Läs mer